Saturday, February 26, 2011

Black Swan




Uzun zamandır böyle bir film izlemeye hasrettim sanırım.. 'Böyle bir film'den kastım, insanın içine işleyen ve ruhuna dokunan, oyunculuklarıyla hayran bırakan, estetikliğiyle göze, müzikleriyle kulağa hitap eden, sağlam bir drama filmi. 'Siyah kuğu' bütün beklentilerimi fazlasıyla karşıladı. Belki de uzun zamandır sinemaya gitmemiş olduğum içindir, bilemiyorum, ama ben gerçekten beğendim. Darren Arronofsky'nin kendine has tarzını ve Clint Mansell'ın müziklerini özlemişim!





Bir balerinin, ama aslında bence çok başarılı olmak zorunda olan ve sürekli gözönünde olan bütün mükemmeliyetçi ve hırslı insanların üzerindeki korkunç stresi, kendilerini nasıl yiyip bitirdiklerini çok güzel yansıtmış Natalie Portman. Ki kendisi zaten 'Leon' günlerinden beri gözde oyuncularımızdandır. En son 'Paris Je T'aime'de izlemiş ve oradaki rolüne de bayılmıştım. 'V for Vendetta'da da çok başarılı bir oyunculuk sergilemişti bence. Ama bu filmde bence gerçekten hayatının en önemli oyunculuklarından birini sergilemiş. Oyunculuğundan bu role ne kadar hazırlandığı ve ne kadar özümsediği açık seçik belli oluyor. İzlerken, Leon'daki küçük kızın nasıl azimli ve ne istediğini bilen bir genç kadına dönüşmüş olduğunu farkettim. Bence Natalie Portman'ı ileride daha da zor, daha da altından kalkması güç rollerde de göreceğiz. Ve hayran kalacağız yine oyunculuğuna. (Bence Oscar'ı alır ama bilemiyorum tabii, Oscar bu, her şey olabilir!)

Bir de filmde Natalie'nin ne kadar çok zayıflamış olduğu gözlerden kaçmıyor. Resmen kaburgaları sayılıyor yahu! Acıdım kızcağıza. Sanırım 50 kilodan 40 kiloya düşmüş bu role hazırlanmak için. Profesyonel bale eğitimi de almış.

!!!!! Filmi izlemeyenler bundan sonrasını okumasın !!!!!


Benim için filmin en etkileyici kısmı 'catharsis' diyebileceğim son sahnesiydi (Kuğu Gölü balesi'nin sahnelenmesi ve balerinin sonunda Siyah Kuğu'ya dönüşmesi). Çaykovski'nin bestesinin güzelliği ve balenin estetiği birleşip sinema perdesine yansıyınca muhteşem bir sahne çıkmış ortaya. Seyretmeye doyamadım.

Bu senenin en iyi filmlerinden biri 'Black Swan'..En sevdiğim yönetmenlerden birinin filmi olması da cabası. Darren Arronofsky, insan ruhunun en karanlık köşelerini keşfetmeyi ve bize sunmayı çok iyi başarıyor.

2 comments:

  1. Flimin herkezin hemfikir olduğu detaylarıyla özetlemişsiniz elinize sağlık. Eşimle bizde beğenerek izlediğimiz bir filmdi..özellikle natalie'nin muhteşem ötesi performansı dudak uçurttu!

    ReplyDelete
  2. Evet Natalie gerçekten de takdire şayan bir performans sergilemiş..Ve nitekim tahmin edildiği gibi Oscar heykelciğini de götürdü evine :)

    ReplyDelete