Tuesday, June 5, 2007

Dune - 1984



Dune'un filmini izlemek benim için çok önemli ve iple çektiğim bir şeydi. Sebepleri ise hem en sevdiğim ve hayran kaldığım bilim kurgu kitabının filmi olması, hem de en sevdiğim yönetmenlerden olan David Lynch tarafından çekilmiş olmasıydı. Ancak unutulmaması gereken bir gerçeği unutmuştum tabii: Hiç bir zaman bir film, uyarlandığı kitaptan daha güzel olamaz. Bu gerçeğe istisna olabilecek hiç bir film izlemedim şimdiye kadar. Dune filmi de belki kitabı okumamış olsam bana çok değişik ve güzel gelebilirdi. Özellikle kötü bir karakter olan Feyd-Rautha rolünde Sting'i izlemek, bir Sting hayranı olan benim için güzel bir sürprizdi. Ancak Dune kitabında yaratılan sihirli evren, o dünya, masalsı ve efsanevi karakterler ve kitabın o tarif edilemez havasının yanına bile yaklaşamıyordu film. Ancak sanırım böyle kitapların filmi yapıldığında yönetmenler de çok zor bir görevle karşı karşıya kalıyor: Okuyucuların her birinin beyninde farklı şekillenen ve imgelenen o dünyayı filmde yaratabilmek. Ki bu da imkansız bir görev bence. Yine de David Lynch'in hakkını yememek lazım, o zamanın teknolojilerine ve imkanlarına göre izlemesi keyifli, ilgnç bir film yapmış. Ancak bu filmi izleyip de kitabı okumamış olan herkesin bir an önce okuması gerektiği de kesin.

3 comments:

  1. Bu aralar "Moonshine Film Gunleri" olmus. Ben de PBS Sprout'un Good Night Show, Thomas the Tank Engine, Kipper yorumu falan yapayim bari. Baska birsey seyretmiyoruz artik. :)

    ReplyDelete
  2. Evet, sinemaya cok vakit ayiriyorum gercekten:) Valla Thomas the Tank de cok eglencelidir ya bence:D

    Sevgiler

    Moonie

    ReplyDelete
  3. kitabından, filminden bahsedilmiş. ben de oyunundan bahsedeyim bari. dune 2 vardı, kum gezegeninde geçen, gönüllere taht kuran bir gerçek zamanlı strateji idi. 486'larımızda oynardık. merak edenler abandonware sitelerinden temin edebilirler.

    ReplyDelete