Wednesday, January 14, 2009

Sınavlar, ah sınavlar...




Beni bekleyen bir yüz sayfa daha okumam var. Bu, bu gece için sadece. Yarın tekrar yüzlerce sayfa beni bekliyor. Gözlerimin acımaması için lenslerimi çıkardım. Eski dostum gözlüklerimle okuyorum. Ama blog'umu da ihmal etmek istemiyorum, yazmak en büyük deşarj olma yollarımdan biri çünkü.

'Hayatımız sınav' derler ya hep, benim için gerçekten öyle, sınavlar bitmediği gibi ders çalışmanın da sonu yok. Mart ayının ortasında doktora yeterlilik sınavlarımı alıyorum. Tam bir hafta boyunca her gün ayrı bir sınava gireceğim. Bu sınavların en zoru, sözel olanı. 2 saat boyunca, karşımda 3-4 profesörden oluşan bir kurul, beni İslam'ın başlangıcından (7. yüzyıl) 1979 İran Devrimi'ne dek olan yüzyıllar hakkında soru yağmuruna tutacak. Sadece Ortadoğu tarihi değil, kültür, edebiyat, siyasi akımlar, hareketler, savaşlar, diplomatik ilişkiler.. Hepsi bu döneme dahil.

Bu sınava hazırlanabilmek için 15 civarında kitabı çok ayrıntılı okumanın yanısıra, 200 civarında kitabı en azından gözden geçirmem ve hakkında notlar almam gerekiyor. Hem de roman gibi sürükleyici ve rahat okunan kitaplar değil, hepsi ağır akademik kitaplar. Bazen bir cümleyi bir kaç kere okumak gerekiyor anlamak için.

Her gün saatlerce okuma demek bu. Hiç durmadan, usanmadan.

Ama korkmuyorum. Bu, hayatın önüme çıkardığı, üzerinden bir çırpıda aşmam gereken engellerinden biri sadece. Öyle görüyorum. Okuduklarımı isteyerek, severek, hazmederek okumak için elimden geleni yapıyorum.

Sınav sürecinde nasıl yaşamak en iyi sonuçları verir? Benden öğrencilere bir kaç küçük tavsiye:

- 8 saatten az uyumuyorum. Uyku olmadığında beyin de çalışmadığı için, uykudan kesinlikle fedakarlık etmiyorum.

- Beynimin durduğunu hissettiğim an kendimi koşu bandının üzerine atıp, 40 dakika kadar yürüyor, koşuyor ve beynime oksijen akışını arttırıyorum. Sadece beynin yorulması insanı bitki gibi yapıyor. Vücudumuzu da yormazsak bir süreden sonra beyin de iflas ediyor.

- Hafızaya ve beyne çok iyi geldiği söylenen bir çok besin maddesinden bolca tüketiyorum: Balık eti (özellikle somon, ama çiftlik balığı olmaması lazım), yumurta, süt, yoğurt, zerdeçal (bir hint baharatı, İngilizcesi turmeric), likapa (blueberry), yeşil çay, ceviz ve siyah çikolata (en az %75 kakao oranlı). Ağzımdan giren her lokmanın vücuduma bir yararı olmasına özen gösteriyorum.

- Okurken saatte bir durup 2 dakika boyunca gözlerimi kapatıp derin derin nefes alıyorum. Derin nefes almanın ve meditasyonun etkileri bir çok araştırma tarafından kanıtlandı. Benim de dikkatimi toplamama ve okuduklarımı sindirmeme çok yardımcı oluyor.

- Her şeyden önemlisi, bugüne kadar girdiğim ve başarıyla geçtiğim bütün sınavları kendime hatırlatarak, olumlu düşünüyorum.

İnanıyorum ki çalıştıktan ve azmettikten sonra hiç kimsenin aşamayacağı engel yok. Yeter ki kendimizde o gücü bulalım, ve var gücümüzle en iyisini yapmak için uğraşalım.

Bu zorlu süreç içinde blog'uma istediğim kadar vakit ayıramayabilirim. Yine de en azından haftada bir kez yazmaya çalışacağım.

Herkese iyi haftalar!


Moonie



9 comments:

  1. Moonie,

    Çok cesursun,aldığın dersler,çalıştığın uzun saatler cesaret ister...Tebrikler ve bol zihin açıkları :)

    ReplyDelete
  2. Cok tesekkurler sevgili Delfina, guzel sozlerin icin. Benim icin dua edin :)

    ReplyDelete
  3. doktora yeterlilik gibi omurden omur getiren bir sinav daha olamaz. Saclarim yarisi bu sinavda aklasti:)

    Insan cok anlam yuklememeli derim, siradan bir sinav gibi kabul etmeli. Yoksa stres seyiyesi cok yukselebiliyor. Sacma sapan hatalar yapilabiliyor sinav sirasinda.

    Goz acip kapayana kadar gecer umarim bu hazirlanma evren ve basarili bir sonuc alirsin.

    ReplyDelete
  4. Merhabalar,

    Oncelikler doktora yeterlilik sinavinda basarilar diliyorum, umarim bu surec istedigin sekilde tamamlanir ve ileride ogrencilerine veya arkadaslarina gecmek icin nasil cilginca calistigini anlattigin hos bir ani olarak kalir.

    Benden de nacizane bir kac tavsiye... ne kadar zorlastirlmis bir qual sizdeki bilmiyorum, bunu sunun icin soyledim, mesela stanford electrical engineering bolumu her yil kapasitesinin 2 kati kadar ogrenci kabul eder ve qualda yarisini eler. Yani her 2 kisiden birisi muhakka kalacak ve okuldan ayrilmak zorunda kalacak demektir ki bunun ne muthis bir yikim oldugunu hayal edebilir herkes. Bilerek zorlastirirlar ve yaristigin adamlar icinde gercekten dehalar var, ama..... sinavi gecmek bilgi birikiminin yaninda taktiklede alakali.

    1. Prof larin seni yonlendirmesinden ziyade sen onlari yonledirmeye calis, bunu sorulan soruya cevap verdikten sonra iyi bildigin bir konuyla ilintilendirmeye calisarak yapabilirsin...

    2. Jirudekilerin huyunu suyunu, her sene kimin ne tur seyler sordugunu muhakkak ogrenmeye calis.

    3. Rahat gorun, fazlada takma, buyuk ihtimalle ilk hakkinda halledersin ama ilk hakkinda olmazsa da ikincide muhakkak alirsin.

    Tekrar basarilar. Nasil gectigi konusundaki anilarini bekliyoruz....

    Kolay gelsin.

    ReplyDelete
  5. Ben de yüksek lisans tez konunun ne oldugunu merak ediyorum.Belki daha önce yazdın ama bilmiyorum.Bir de yüksek lisans tez konusunu nasıl seçtiniz.Ben de tezli yüksek lisans yapıyorum muhasebe ve denetim alanında, şimdiden tez konusu seçme derdine düştüm.

    ReplyDelete
  6. Merhaba Nurvenur,

    Demek sen gectin sinavlarini. Darisi benim basima insallah :) Guzel dileklerin icin cok tesekkurler! Ben de mumkun oldukca panik yapmamaya, sakin olmaya calisiyorum.

    Mustafa Haldun,

    Sizin sinavlar gercekten zormus, bizde cok sukur genelde insanlar gecebiliyor bu sinavi. Insallah ben de gecenlerden biri olurum :) Bu arada yararli tavsiyeler icin de cok tesekkurler. Eminim cok isime yarayacak.

    Kadir,

    Henuz doktora tezimin konusunu burada yazmadim, (daha cok belirgin degil) Ama o konuda da bir yazi yazacagim daha ileride mutlaka. Ilgin icin cok tesekkurler!


    Moonie

    ReplyDelete
  7. Zorluklarina ragmen, bu sinav surecinin tatli bir ani olarak kalmasi dilegiyle, cok basarilar diliyorum.

    Samimiyetle yapilan herseyin sonunda basarinin gelecegine inaniyorum. Eminim senin icin de oyle olacaktir. Bol sans.

    ReplyDelete
  8. Merhaba Berrin

    Cok tesekkur ediyorum guzel dileklerin icin. Gercekten bana boyle guzel dilekler gelince moral depoluyorum :)

    Cok sevgilerle


    Moonie

    ReplyDelete
  9. Merhaba Moonshine,

    Bir de bu yollardan yeni gecmis ve fakat bazi seyleri yeni farketmis/farketmekte olan biri olarak sunu soyleyebilirim:

    Onemli olan senin elinden geleni yapiyor olman. Olur ya da olmaz. Sonuca cok odaklanmamak lazim. Calismalarini da "Keep in moderation".

    Kolay gelsin.

    ReplyDelete