Wednesday, August 1, 2007

Üniversite eğitiminin önemi



Hayatın içinde ilerledikçe, bir bireyin gelişmesinde üniversite eğitiminin ne denli önemli olduğunu farkediyorum. İlkokul, ortaokul ve lisede insan hala büyümekte ve değişmekte olduğu için henüz pek bir şeyin farkında olmuyor. Ancak üniversitede büyümüş, kişiliğinizi bulmuş, kendinize güveninizi kazanmış oluyorsunuz. İnsan ilişkilerinde, hayatın genelinde kendi yerinizi belirlemiş, bir yetişkin olmuş durumdasınız. Ayrıca artık bir alana yoğunlaşmış ve istediğiniz dersleri seçebilme, istediğiniz konulara odaklanma şansını yakalamışsınız. Önünüzde çok büyük bir sınav da yok, ortaokul ya da liseye giriş sınavı, ya da ÖSS gibi. Bu yüzden üniversite eğitimi çok daha keyifli ve rahat bir süreç oluyor.


Üniversite yıllarım, yaşamımın en keyifli yıllarındandı. Bunun için kendimi çok şanslı hissediyorum. Benim görüşüme göre Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden biri olan Sabancı Üniversitesi'nde, Türkiye'nin en başarılı profesörlerinden öğrenme şansını elde ettim. Hem sosyal açıdan, hem de akademik açıdan mükemmel sayılabilecek bir gelişme ve öğrenme sürecinden geçtim. Hem kampüs hayatını yaşadım doyasıya, hem de aileme yakındım ve haftasonları görmeye gidebiliyordum.




Sabancı'da biz, alan ve bölüm farklılığı gözetilmeden ('fenciler' ve 'sözelciler' diye ayrılmadan) çok geniş bir ders yelpazesinin içinde bulduk kendimizi. Önemli Tanzimat romanlarından, kült sanat filmlerinin ünlü sahnelerine, kuantum fiziğinden ileri aritmetiğe, evrim biyolojisinden sanat tarihine kadar her alanda eğitim gördük, bir şeyler öğrendik. Hocalarımızla, profesörler, dekanlar ve hatta rektörümüz sevgili Tosun Terzioğlu ile arkadaş samimiyetinde yakın, sıcak bir ortamda hep birlikte 'yarattık ve geliştirdik' (Sabancı Üniversitesi'nin mottosu bu, birlikte yaratmak ve geliştirmek).


Bütün bu dersleri alırken, aynı zamanda sosyal etkinliklere, aktivitelere de zaman ayırmasını bildik. Sabancı Üniversitesi'ne 1999 yılında giren ilk öğrenciler, yani ben ve diğer 250 kişi, Amerikalıların 'Work hard, play hard' (Sıkı çalış, sıkı eğlen) dedikleri durumun en iyi örnekleriydik.




2 sene Tiyatro klübünde, 1 sene Münazara Klübü'nde, aktif görev aldım. Oyunlar sahneledik, tartışma programlarına katıldık, münazara yarışmalarında ter döktük. Son 2 sene üniversitenin Bilgi Merkezi'nde (IC) ve Yazma Becerileri Merkezi'nde (Writing Center) çalıştım. Üniversiteye devam ederken 2 yaz Almanya'da Almancamı geliştirdim, son yaz boyunca NTVde staj yaptım.

Bu yazıyı daha çok liseyi bitiren, üniversiteleri merak edip seçimde tereddüt eden öğrenciler yararlansın diye yazdım aslında. Üniversitem hakkında bilgi vermek ve bir Sabancı mezunu olarak deneyimlerimi paylaşmak istedim. Üniversite yıllarının, bu kadar yoğun geçmesine rağmen bu yılları böylesine dolu dolu yaşadığım için hiç pişman değilim. Daha önce de söylediğim gibi, hayatımın en güzel yıllarının arasında sayabileceğim o 4 mutlu yılı üniversitemde, yurt odalarında, kampüste, göl kenarında, sınıflarında geçirdim. Ve üniversite yıllarının önemini, üniversite eğitiminin kalitesinin bir insana ne denli çok şey kazandırabileceğini orada gördüm. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki, Sabancı Üniversiteli olmasaydım, bugünlere, şu anda bulunduğum yere gelemezdim.

8 comments:

  1. Çok güzel bir üniversitede eğitim görmüşsün kendini geliştirmişsin bir kaç gündür blogundaki yazıları görüyorum ve kendine çok şey katmışsın :) Büyük keyf alıyorum bu blogu gezerken bir çok yazını okudum o kadar içten ki hepsi 22 yaşında olmama rağmen açıktan okuyorum şu anda üniversiteyi ama yerinde görmeyi o kadar çok istiyorum ki olacakta inanıyorum buna kendim için.. iyi düşün iyi olsun derler ya aynen o şekilde umarım üniversiteye hazırlanan arkadaşlar bu yazıya denk gelirler..
    mutlu günler :)

    ReplyDelete
  2. Merhaba Travis,

    Su anda Chicago Universitesi'nde tam burslu doktora yapiyorum.

    Merhaba Padam..

    Guzel yorumun icin cok tesekkur ediyorum. Blog'umu begendigine gercekten cok sevindim. Hayallerini asla kaybetmedigin surece herseyi basarabilirsin :)

    Sevgiler,

    Moonie

    ReplyDelete
  3. Merhaba, İstanbul'dan yazıyorum. Gece çok sıkıntılı ve nem oranı çok yüksek-nefes alınmıyor bu gece. Uyuyamayınca da surf yapmaya başladım. Linkten-linke geçerken de tamamen güzel 1 tesadüf sonucu bloğunuzu buldum ve son 1 saattir devamlı okuyorum. Bu msj ı bitirir-bitirmez de üye kaydımı tamamlayacağım.

    Oğlum Sabancı Uni 2. sınıf öğrencisi ve yıl başında bölümünü seçecek. Ben de oğlumun verdiği cesaretle geçen yıl üniversiteye başladım-uzun seneler süren ingilizce kurslarımdan bıkmıştı bizim yakışıklı çünkü. Şu an Aydın Uni-İng Dış Tic ve AB bölümü 2. snf öğrencisiyim; hayatımın en güzel 2 yılını yaşamama yardımcı olan oğlumu da çok seviyorum.

    Yazılarınızı okudukça Size hayran oldum, sakın değişmeyin ve lütfen yazmaya devam; yani doktoranız bitip profesyonel iş hayatınıza başlayınca da devam.

    Başarılarınızın devamı dileklerim ve sevgilerimle...

    Nilgün Onur

    ReplyDelete
  4. Merhabalar Nilgun Hanim

    Blog'umu ve yazilarimi begendiginize cok sevindim. Sizin de oglunuzun da basarilarini tebrik ediyorum. Ogrenmenin ve kendini gelistirmenin yasi yoktur.

    Simdilik yazilarima devam edecegim gibi gorunuyor. Ilginize gercekten cok tesekkur ederim.

    Sevgiler

    Moonie

    ReplyDelete
  5. Aslında siz gerçekten iyi bir üniversitede okuduğunuz için işiniz bir nevi daha kolay olmuş. Blogunuzu okuyan ama Sabancı kalitesinde eğitime ulaşamayanların hayal kırıklığı yaşamamaları gerekir. Önemli olan azimli olmak ve çok çalışmak. Okunulan yer bir yerden sonra önemsiz kalmaya ve kişinin kendisi ön plana çıkmaya başlıyor çünkü.

    Güzel yazılarınızın devamı gelmesi dileğiyle..

    ReplyDelete
  6. Merhabalar mKemal,

    Tabii ki haklisiniz, insan ogrenmeyi ve kendini gelistirmeyi yurekten isterse bulundugu universite bile biraz formalite aslinda. Ama Sabanci gibi universitelerin bunu cok daha kolaylastirdiklari da bir gercek.

    Yazilarimi begendiginize cok sevindim,

    Moonie

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete