Friday, February 1, 2008

Balkanlar ve Doğu Avrupa

Geçen dönem '20. yüzyılda Balkanlar ve Doğu Avrupa' adında çok öğretici bir ders aldım. Bu dersi aldıktan sonra Balkanlar ve Doğu Avrupa'nın bize ne kadar yakın, ama aslında bizim ne kadar az bildiğimiz bir coğrafya olduğunu farkettim. Osmanlı'nın ise anayurdu, en güçlü olduğu yer, ve kalbiydi Balkanlar. Tarihin her döneminde acılara, savaşlara, soykırımlara, vahşete sahne olsa da çok ilgi çekici, değişik bir bölge. Kendine özgü bir karakteri olan, insanları ve kültürleri farklı farklı, bize çok yakın ama aynı zamanda da çok uzakmış gibi gelen bir bölge.

Balkanların kültürünü, tarihini, insanını anlamak için bence en iyi yol, oranın yazarları tarafından yazılmış, onları anlatan romanlar okumak. Biz de bu derste her hafta bir roman okuduk. Okuduğumuz romanlar bence Balkanlar'ın tarih ve edebiyatını merak edenlere çok güzel bir rehber oluşturabilir. O yüzden burada da paylaşayım dedim.

Balkanlar/Doğu Avrupa okuma listesi:


1- Drina Köprüsü / İvo Andriç


2- Derviş ve Ölüm / Mesa Selimovic


3- Boris Davidovich'e bir mezar / Danilo Kis


4- Kırılmış Nisan - İsmail Kadare


5- Üçüncü evlilik / Kostas Taktsis


6- Zorunlu mutluluk / Norman Manea

1 comment:

  1. Şansıma :)
    Bende Balkan Edebiyatı hakkında araştırma yapmak istiyordum. Kitap etiketine bakınca sıra sıra gidince bak buraya kadar gelmişim okumadıklarımı not etmişim Exel Sayfamda Balkan Edebiyatı diye bir etiket açmışım dedim daha sonra araştırırım diye şansımada birkaç tavsiye:)Önce bunları okumak lazım birde Alman Edebiyatı hakkındada tavsiyelerin varsa açığım. Artık bol bol okumam gerekecek okuduğum bölüm gereği.
    Balkan Edebiyatına olan merakım aslında uzun zamandır var sadece edebiyatına değil coğrafyasına kültürüne daha çok öğrenmek istiyorum.. Oranın havası o kadar başka ki moonshine Çocukluğum hep oralarda geçti yani sırbistanda ve çevresinde yaz tatilerinde sık sık giderdik annem oralı çünkü :) Düğünleri, evleri, yemekleri, havanın kokusu bir başka
    özledim oraları gitmeyelide uzun zaman oldu inşallah en kısa zamanda giderim (:
    Tavsiyeler içinde çok teşekkürler okunacaklar listeme eklendiler bile :)
    sevgiler
    pluie

    ReplyDelete