Saturday, April 5, 2008

Yeni bir deney





Bugün merak edip internette 'Veganism' yani vejeteryanlığın uç noktası olan hareket hakkında biraz araştırma yaptım. Vegan olan biri, hayvansal hiç bir ürün yiyemiyor. Yani etin yanında süt, yumurta, yoğurt ve türevlerini de yemiyor. 'E geriye ne kaldı ki?' diye sorduysanız kendinize (ki ben sordum) bütün baklagilleri, makarna, pirinç, ekmek, bütün sebze ve meyveler, fındık-fıstık ve türevleri, soya ürünlerini yiyebiliyorlar. Sanırım en çok yedikleri ve içtikleri şey soyadan yapılan tofu ve soya sütü. Kulağa çok garip gelse de ben de bir iki sene önce soya sütü içmeye başladım ve tadına bayağı alıştım. Özellikle vanilyalısı çok leziz ve benim gibi laktoz toleranssızlığı olan insanlar için çok iyi bir alternatif.

Kendimi bildim bileli yoğurt, peynir ve yumurtaya bayıldığım ve bunların insana bahşedilen en leziz yiyeceklerden olduğunu düşündüğüm için sanırım asla 'vegan' olamam. Ama bu hafta bir deney yaparak bir haftalığına 'vegan' olmaya karar verdim. Bakalım sindirim sistemim, uyku düzenim ve genel ruh halim bundan nasıl etkilenecek? İlginç bir deney olarak yediklerimi ve o günkü hissettiklerimi her gün blog'uma bir kaç cümle de olsa yazmaya karar verdim. Bakalım bu deney nasıl gidecek? Yarın başlıyorum :-)

2 comments:

  1. Cok zor birsey yahu. Dusun kek bile yiyemiyorlar icindeki sutten dolayi. Sadece yiyeceklerinde degil giyeceklerinde de hayvan urunu kullanmiyorlar. Yun,deri gibi seyler giymiyorlar. Bir vegan arkadasim var da ondan biliyorum. Yari ermis, bir deri-bir kemik bir sahsiyet:)

    Iyi sanslar sana veganlik yolunda.

    ReplyDelete
  2. Evet gercekten zor, yiyecek opsiyonlari cok cok azaliyor cunku.

    Ama korkuya mahal yok, ben zaten et, sut, yougurt ve peyniri o kadar seviyorum ki degil vegan, vejeteryan bile olamam zaten :-) Bu hafta sadece gecici olarak deniyorum, o kadar.

    ReplyDelete