Tuesday, June 24, 2008

Komik sorular



Bazen aklıma çok ilginç ve komik sorular gelir. Mesela bir kafede oturuyorum. Duvarda bir fotoğraf asılı. O fotoğrafta arka planda oturan bir kadın var. 'O kadın şimdi ne yapıyor acaba?' diye merak ederim. Ya da ne bileyim, kütüphaneden eski bir kitap ödünç aldım. Orada bir kaç kişinin ismi var. 'Bu insanlar acaba şimdi nerede?' diye düşünürüm. Eski bir Türk filmindeki figüranlardan birine bakıp 'Acaba hala yaşıyor mu, yaşıyorsa mutlu mu, nasıl bir hayatı var?' diye bile sorarım kendime.



Ama sanırım eğer gerçekten iyi yazmak istiyorsam çok daha fazla merak edip, soru sorup, en çok da gözlem yapmam gerekiyor. İnsanlar o kadar ilginç ki onları izlemek, onlar hakkında kendi kendime sorular sormak, gözlemlemek gerçekten çok öğretici. Sanırım en iyi yazarlar ve sanatçılar da en iyi gözlemcilerden çıkıyor. Hem iyi fotoğrafçılık, hem de iyi yazarlık için insan ruhunun derinliklerini görebilmek, insanı iyi tanıyabilmek ve anlatabilmek gerekiyor. En çok sevdiğim hobim olan portre fotoğrafçılığı için de çok elzem bir alışkanlık bu.

Daha güzel yazmak ve daha güzel fotoğraflar çekmek dileğiyle!

2 comments:

  1. Bu turden sorular benim de aklimi cok kurcaliyor. Ben bunu yasamaya alisamamis olmaya bagliyorum. Hani alistigin seyler artik siradan gelmeye baslar, onlari merak etmez olursun, dikkatini cekmez olurlar ya.

    Yasama alismak da benzer bir sey olsa gerek. Eger alisirsan hayata, bir sure sonra baskalarinin hayati senin ilgini cekmez olur. Hayatin merkezinde kendin ve cevren vardir artik, baskalarini gormez, onlari merak etmezsin.

    ReplyDelete
  2. Merhaba Tayfun

    Evet, soylediklerin gercekten cok dogru bir gozlem. Sanirim hayattaki detaylarin ilgimi cekmesi guzel bir sey :)

    ReplyDelete