Saturday, August 15, 2009

Değerlendirmelerim!


Üniversitemde Amerikalı öğrencilere Türkçe dersi veriyorum. Şu yazımda bahsetmiştim hatırlarsanız. İşte Amerika'daki üniversitelerde ders bittikten sonra öğrenciler 'Evaluation form' denilen 'Ders değerlendirme formları' denilen formlardan dolduruyorlar. Bu formlar tamamen anonim oluyor, kesinlikle isimlerini yazmıyorlar üzerlerine. Böylelikle dersin içeriğiyle, hocanın performansıyla, konuların işleniş şekliyle ilgili yorumlarını rahat rahat yazabiliyorlar, sonradan hoca tarafından 'yargılanma' tehlikesi olmadan. Bence çok güzel bir uygulama. Biz hocalar ise bu anonim yorumları üniversitenin alt web sitesinden okuyabiliyoruz daha sonraki dönemin başında. Tabii ki hangi yorumun kime ait olduğunu anlamak imkansız. Öğrencilerin genel tepkileri olarak okuyoruz ve eğer derste değiştirmemizi istedikleri bir kısım varsa ona dikkat edip bir sonraki ders programını ona göre hazırlıyoruz. Böylece öğrencilerin istekleri dikkate alınmış oluyor: Hem onlar öğreniyor bu süreçte, hem de biz!

İşte ben de geçtiğimiz akademik yılın 'değerlendirme'lerini okurken, öğrencilerimin benim hakkında yazdığı yorumlara rast geldim. Ve çok mutlu oldum. Aşağıda İngilizce orijinallerini kopyalayıp-yapıştırdım. Tercüme etmedim şimdilik. İsmimin olduğu yerlerde E var (ismimin baş harfi)

Ve bütün değerlendirmelerim çok olumlu! İzninizle kendimle gurur duyabilir miyim? :)



'E.... was great. Enthusiastic and knowledgeable. Very helpful.


E... was an excellent TA. She taught half of the class with grace and aplomb. I was happy to have her as a TA because she is cheerful and friendly and thus made the class pleasant for us.


E... was great. She explained concepts well and really cared about our learning. Turkish is a fascinating language and the instructor/ ta/ textbook/ classmates are cool. Both our teacher and our TA were most excellent, and made the class incredibly fun, interesting, and knowledgeable.

E... was also great. She really went above and beyond making sure we got the material.

Yes! She did an excellent job reviewing with us.'


2 comments:

  1. Bu yazıyı okumuştum. Şu karikatürü de bugün görünce tekrar hatırladım:

    http://photos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs127.snc1/5448_121614813140_667378140_2427377_6793423_n.jpg

    :)

    ReplyDelete
  2. Merhaba Zuspus,

    Pek sirin bir karikaturmus :)

    Sevgiler

    Moonie

    ReplyDelete