Monday, August 10, 2009

Kiki's Delivery Service


Büyük usta Miyazaki, seni seviyoruz! Neden? Çünkü bizi mutlu eden dünyalar yaratıyorsun. Enfes filmlerini izlerken içim mutlulukla doluyor, taşıyor adeta, yüzüme kocaman bir gülümseme yerleşiyor. Ne kadar huzurlu bir filmdir bu!

Filmimizde 13 yaşındaki küçük cadı Kiki ailesinden ayrılıp yerleşecek bir kasaba bulmak için dolaşmaya başlar. Eğitimini tamamlaması için gereklidir bu. Okyanus kıyısında, pek Avrupai görünümlü bir kasabada karar kılar ve oraya yerleşir. Kasaba halkı cadılara karşı önyargılı ve hatta ilgisiz olsa da küçük kız, zamanla şirinliğiyle ve kurduğu 'paket dağıtma servisi'yle, herkesin kalbini kazanmayı başarır. Bir ekmek fırınında çalışan anaç kadının yanında kendine bir oda bulur ve kedisi Jiji'yle birlikte maceradan maceraya koşmaya başlar.

Özellikle kedi Jiji'nin bakışlarına, tavırlarına bittim! Bu kadar mı şirin olunur. Miyazaki'nin ayrıntılara gösterdiği özeni biliyoruz. Kedileri ve hareketlerini o kadar iyi gözlemlemiş ki, Jiji'nin hareketlerinde ve miyavlamasında bile bunu farketmemek mümkün değil.

'Uçma' temalı film listesi yapmıştım. O listeye bu filmi de ekleyebilirsiniz. Çoğu sahnesinde, gerçek hayatta Kiki gibi uçabilmek ne kadar güzel olurdu diye iç çektim, kendimi bulutların üstünde gibi hissettim.

Tarçınlı elma çayımın eşliğinde bu filmi izleyerek, pek hoş ve keyifli bir akşam geçirdim. Moralinizin bozuk olduğu ya da canınızın sıkıldığı bir ara izlemenizi tavsiye ederim. İlaç gibi gelecek, eminim!



2 comments:

  1. Miyazaki'den izlemediğim bir Kiki kaldı. Ponyo'yu izledim geçenlerde. Diğer filmleri kadar akıcı bulmadım onu nedense ama Miyazaki her zaman izlenir.

    ReplyDelete
  2. Merhaba Sera,

    Benim izlerken en cok keyif aldigim filmlerinden oldu Kiki, her ne kadar digerleri kadar karmasik bir kurgusu olmasa da, insani cok mutlu ediyor :)

    Ponyo'yu merak ediyorum cok ben de, sira onda.

    Sevgiler

    Moonie

    ReplyDelete