Friday, April 23, 2010

Neden Apple kullanıyorum?



Bana bu soru özellikle Türkiye'de çok soruluyor. Cevabı da çok basit aslında. Apple markasına zincirlerle bağlı değilim. Yalnızca Apple'ın bilgisayarlarının fiyat / performans oranından inanılmaz memnunum. (Ipad için bir şey söyleyemiyorum çünkü daha yeni çıktı ve hiç denemedim)

Neden?

- Çünkü şimdi kullandığım Macbook'umu 2006'da almış olmama ve 4 yıldır kullanmama rağmen hala tam kapasite çalışıyor. (Ondan önce sadece 1 buçuk yıl kullandığım Toshiba dizüstü bilgisayarım bana kafayı yedirtmek üzereydi, o kadar çok sorun çıkardı ki en sonunda neredeyse pencereden aşağı fırlatacaktım sinirden)

- Bilgisayarım 4 yılda bir çok ülke gezdi, pili bir kere değişti, gece pencere pervazında dururken üzerine kedi zıpladığı için (!) 1 metreden yere çakıldı. yan tarafından minicik plastik bir parça kopmasından başka hiç bir sorun çıkarmadı, bana mısın demedi.

(Bilgisayarının pencere pervazında ne işi vardı diye sormayın lütfen! :)

- Bu arada Apple'ın en büyük dahilik ürünü olduğunu düşündüğüm Magsafe (mıknatıslı adaptör) sayesinde bilgisayarım onlarca kez evde ve kütüphanede masanın üstünden aşağıya uçmaktan kurtuldu. (Bilmeyenler için kısaca şöyle açıklayayım: Güç kablosunun bilgisayara bağlandığı yer bir mıknatıs. Kazara kablonun üzerine basarsanız eğer, kablo bilgisayarı kendiyle çekip düşürmeden, kendi kendine pıt diye yuvasından çıkıveriyor) Benim gibi sakar bir insan için hayat kurtaran bir buluş!

- Bu 4 yıl içinde bilgisayarım neredeyse hiç donmadı, hata ekranı vermedi, hiç bir değerli dosyamı kaybetmeme sebep olmadı.

- Bilgisayarımın piline Mısır'a gittiğimde oranın değişken elektrik sisteminde bir haller olunca ABD'ye döndükten sonra Apple'ı aradım. (AppleCare sigortası almıştım önceden) Bir gün öğleden sonra müşteri hizmetlerini arayıp derdimi anlattım, ertesi sabah yepyeni pil kutunun içinde kapıma geldi! Nasıl bu kadar hızlı hareket edebildiklerine şaştım ve hayran kaldım doğrusu.

- Mac OSX Tiger işletim sisteminden inanılmaz memnun kaldım. Bu haftasonu Snow Leopard sistemine geçiyorum. O daha da mükemmel. Bilgisayarın açılması yaklaşık 5-10 saniye, kapanması 3 saniye kadar sürüyor.

- Mac işletim sistemlerinde virüs sorunu yok. Antivirüs programlarıyla uğraşmanıza gerek kalmıyor.

- Benim en çok kullandığım program Microsoft Office ve Firefox. İkisinin de Mac sürümleri var ve sorunsuz çalışıyor.

- Macbook'un minimalist, sade ve şık tasarımına hayranım. Beyaz en sevdiğim renklerden biridir (tabii renk sayılmaz ama neyse:)

- Netbook'lardan nefret ediyorum, dünyanın en kullanışsız makineleri bence. Çok yavaşlar, klavyeleri fazla küçük, CD ve DVD okuyucuları yok ve ekranları bit kadar. Macbook'um onlar kadar hafif olmasa da yine de epeyi küçük ve hafif, her yere taşınabiliyor. En çok kütüphane ve okul arasında gidip geliyorum. Bir de okulda ders vermeye gittiğim zaman makaleleri yazıcıda basıp boşuna kağıt israfı yapmak yerine bilgisayarımı yanımda götürüp oradan bakıyorum makalelere.

- Apple'ın kampanyası sayesinde Macbook'umu aldığım zaman yanında aldığım Ipod bedavaya geldi. (Açıklamak gerekirse: ABD'de 'rebate' dedikleri bir sistem sayesinde parasını ödemiş olduğunuz bir ürünün fiyatının bir kısmını ya da tamamını daha sonra geri alabiliyorsunuz. Bir nevi 'gecikmeli indirim' gibi yani.)

Apple bana bilgisayarla birlikte satın aldığım Ipod için 200 dolarlık bir çek göndermiş. Bu çeki ben ya kaybetmişim, ya da bana ulaşmamış. Yani bir şekilde bozdurmamışım çeki. Aradan da aylar geçmiş, o kadar meşgulüm ki aklımdan tamamen çıkmış bu olay.

Apple'dan bir gün bana ne deseler beğenirsiniz? Beni telefondan arayan Apple temsilcisi: 'Moonie Hanım, bizden 200 dolarlık çekiniz vardı, hala bozdurmamışsınız. İstiyorsanız tekrar gönderelim postayla?' diyerek beni dumurlara gark etti. 'Tabii, çok sevinirim' diye cevap verdim. Çeki bana (böyle bir mecburiyetleri olmadığı halde) tekrar gönderdiler, ben de bankaya gidip bozdurarak 200 dolarıma kavuştum!

Söyleyin bana şimdi, hangi şirket yapar bunu? :)

9 comments:

  1. Anonymous10:53 AM

    Neden Apple kullanıyorum diye bir açıklama yapmana bile gerek yok bence :) Tabi sorulara maruz kalan sensin, yapmak istemen gayet normal ama Apple bir ikon, Amerika'ya yolu düşüp de bir tane edinmeden gelmemeli kimse. Konfigürasyon Mühendisi -kullanmadığı halde- Apple tavsiye ediyor :) İnşallah benim de yolum düşer de elime geçiririm bir tane...

    ReplyDelete
  2. Hız, güvenlik ve virüs sorunu konusunda Mac'ten başka bir seçeneğiniz daha var bu arada. (Reklamlar! :) O da son yıllarda adını daha çok duymaya başladığımız Linux dağıtımları. Özellikle Ubuntu gibi dağıtımlar son kullanıcıya hitap eder hale geldi.

    Magsafe ise gerçekten dahice tasarlanmış bir ürün. Tebrikler tasarımcısına! Tasarım konusu açıldığında şunu da söylemek gerekli, Apple'ın tüm tasarımcılarını bulduğumuz yerde önlerinde eğilmeliyiz bence.

    Kendim gerek Türkiye'deki Mac fiyatlarından kaynaklı olarak gerek de bilgisayar kullanma anlayışım açısından Linux kullanmayı yeğlesem de, abimi bulduğumda Mac'in tadına da bakıyorum ve hakkını vermek gerekir ki Apple bilgisayarı en az sorunla kullanmak isteyenler için pazardaki en iyi ürün.

    Bunlar burada not olarak dursun, bir de Apple'ın müşteriye yaklaşımıyla ilgili yorum yapmadan geçmek ayıp olur. Apple bu anlamda dünyadaki en başarılı şirketlerden biridir, bunu konuyla ilgili olup da bilmeyen yoktur sanıyorum. Ama Türkiye'de Apple pazara kendisi girmediğinden - Bilkom isimli bir şirket Apple'ın dağıtımında ve teknik hizmetlerinden sorumlu - bu konuda Türkiye rezillik yaşıyordu en son insanlardan duyduğum kadarıyla. Bu da Türkiye'de Mac kullanan insanların en büyük sıkıntılarının başında geliyor, belirtmekte fayda var.

    ReplyDelete
  3. Tebrikler.. :) Henüz bir mac'im olmasa da, bu yazdıklarınız bir iphone'u bile anlatabiliyor diyebilirim..
    Apple'lı günler.. ;)

    ReplyDelete
  4. okurken mutluluktan gözlerim doldu :) ben apple'ı çok acayip seviyorum henüz bir macbookum olmasa da hergün hayalini kuruyorum :) resmen aşığım bu makinelere ve senin nedenlerini de okuyunca bir kez daha anladım ki apple gibisi yok.

    ReplyDelete
  5. Merhaba Moonie,

    Ben pek cok Macbook asiginin aksine bi turlu isinamadim Maclere. Dell'ciyim. Bi de fiyat ve performans acisindan Dell'ler Macbooklardan daha iyi diye gorusler duydum cevremden hep. Beyaza da ozel bi sempati beslemedigim icin olsa gerek hic niyetlenmedim :) Amerikaya geldigimden beri 2 kez laptop degistirdim. 2'si de Dell oldu tabi ki. Ilk aldigim Dell'i 1 sene kullanip valideme hediye ettim. 2. Dell'imi de yaklasik bir ay once aldim. Macbook boyutlarinda, Mor kapakli (favori rengim) kilosu da macbook kadar sanirim ve cok daha ucuz :) Herkesin zevki kendine tabi :)

    Iyi gunler de kullanmaya devam et Macbook'unu :)

    Sevgiler

    ReplyDelete
  6. Ah bir de bahsetmeyi unuttum. Kardesim tam bir Apple hayrani ve biz gelir gelmez ona Mac alip yolladik. Laptop asiri kirlendi. Tabi butun mac aksesuarlarinda oldugu gibi temizleyicisi dunya para. Sonra bir miktar para verip plastik bir kap aldi. Kumas bir kilifta tasimasina ragmen cizikler olusmaya baslamis bsayarda. Neyse bu plastik kap isini gordu. Bir de buraya en son gelisinde projeksiyon aleti icin bir kablo aldi. O da epey pahali biseydi.

    Apple urunlerinin boyle bir sorunu var aslinda. Butun ek urunler biraz pahali. Ama gulu seven dikenine katlaniyor herhalde. Zira kardesim paralari sacti Apple store'a :)

    ReplyDelete
  7. kesinlikle ayni kanaatteyim. 5 sene once powerbook G4 aldim buraya geldigimde. Ve daha bu subatta degistirdim. Degistirmesem de olurdu, ama benimki 3-4 kere yere dusmustu, ve artik tehlikeli sularda yuzuyorduk. Simdi Macbook Pro aldim, bununla da bir 4-5 senelik bir iliskimiz olur insallah. Esim bu sure icinde 2 tane ismi lazim degillerden degistirdi. Gecen hafta onu da Mac'ledik... Hayatinin en iyi alisverislerinden biri oldugunu soyleyip duruyor. Ben bir de mac'in kendi office'ini, yani Iworks'u aldim. Ondan da cok memnunum...

    ReplyDelete
  8. Merhaba konfigurasyon Muh,

    Apple gercekten bir ikon. Adamlar isini iyi yapiyor.

    Merhaba Oguzhan,

    Haklisiniz, Linux deneyimim hic olmadigi icin bilmiyorum ama gercekten basariliymis, oyle duydum.

    Apple'in Turkiye temsilciligi gercekten bir felaket, Turkiye'de fiyatlarin inanilmaz ucmus olmasi cabasi. Amerika'ya seyahat eden bir tanidiginiz varsa ondan siparis etmek en iyisi galiba.

    Merhaba Pinar,

    Iphone da kullanmaktayim ve ondan da cok memnunum! Butun bu yazdiklarim onun icin de gecerli kesinlikle :)

    Merhaba Arcoiris,

    Umarim istedigin bilgisayara bir an once kavusursun!

    Merhaba Zsa,

    Dell de gercekten kaliteli ve guzel bir bilgisayar. Zaten esim kendisinin hayrani, onun da iki tane Dell bilgisayari var ve cok memnun! O da sana katiliyor kesinlikle yani. fiyat konusunda haklisin, Apple biraz tuzlu olabiliyor (gerci verilen paraya degiyor bence) Tabii ki dunyadaki tek iyi marka Apple diye bir sey yok :)

    Merhaba Ayse,

    Macbook Pro da cok guzel bir bilgisayar, eminim uzun sure kullanacaksin. Yeni bilgisayarini umarim guzel ve verimli bir sekilde kullanirsin!


    Sevgiler,

    Moonie

    ReplyDelete
  9. bir şirketi büyük yapan özellikler işte bunlar. satış sonrası destek. ben ürünümü sattım bitti demiyor adamlar. premium reseller mağazası lydia'da böyle. mac sahibi olmak istiyorsanız bence hiç kaçırmayın derim. şu an %18 kdv indirimleri var.

    ReplyDelete