Tuesday, August 16, 2005

Neden gece yolculuğu?

Gece yolculuğu benim ismimin Arapça'daki anlamı. Ve bence insanın kendisini tanrıya en yakın hissettiği, ölümü tekrar hatırladığı ve bambaşka bir boyuta geçtiği nadir deneyimlerden biri. Gece, yolculuk, hayat, ölüm...Orhan Pamuk'un Yeni Hayat'ta sürekli yinelediği gibi. Gece yolculuğu. Arapçası:

اسرا

1 comment:

  1. gece yolculukları neden bana çekici gelir bilmem. ışıkları, sesleri, karanlığı, gizemi... bunlar mı acaba çekici kılan geceyi? bilmiyorum. ama geceleri, yollardaki şeritler bile daha güzel sanki. belki bir peçenin ardından bakan gözlerin cazibesi gibi geceninki. gece, leyli. o belde'deki sevgililer gibi.

    geceleri cırcır böceklerinin şarkılarını işitmek kırlar içinden geçen bir yolda aheste giderken, arabayı, aracı, bineği yolun kenarına çekip yıldızları seyretmek ne güzeldir! hele karanlık bir ıssızlıkta ise insan bütün yolların bittiği noktada gibi hissetmez mi kendini? bir başına, bir başına olduğu kadar göğe yakın, kendine yakın, böylece tanrı'ya yakın belki?

    gece yolculuklarını seviyorum. içinde heyecan, bir garip macera duygusu buluyorum. dinlemeyi seviyorum. kendimi, tabıatı, geceyi.

    gece eşyaya bir bilinmez efsun veriyor sanki. büyülüyor.

    ReplyDelete