Friday, April 4, 2008

Mutluluk - Abdullah Oğuz


Epeydir bu filmin övgülerini duyuyordum, ancak geçen hafta izlemek kısmet oldu. 'Mutluluk' Türkiye'deki acı bazı gerçekleri ele alan ve sosyal mesaj ağırlıklı bir film. Tecavüze uğradıktan sonra köyünde namusu kirlendiği gerekçesiyle ölüme mahkum edilen Meryem ve onu öldürme görevini üstlenmiş Cemal'in öyküsü. Sinematografik açıdan gayet başarılı, başrolde oynayan Özgü Namal ve Murat Han da oyunculuk açısından çok iyi bir iş çıkarmışlar. Gerçekten son yıllarda Türk sinemasının ve özellikle oyunculuğunun ne kadar kendini geliştirdiğini gördükçe gurur duyuyorum.

Ancak film bu kadar övülmesine rağmen çok harikulade, muhteşem gelmedi bana. Belki de beklentilerimin bütün bu övgülerle yükseltilmesinden ötürü. İyi bir Türk filmiydi tabii, ama izlediğim en iyi Türk filmlerinden değildi. Film çok güzel başladı, köyde geçen tecavüz sonrası sahneler, kızın içinde bulunduğu karanlık, çaresizliği çok güzel aktarılmış. Ancak Meryem'le Cemal İstanbul'a geldikten ve özellikle de denizde kaçmaya başladıktan sonra olan kısımda tempo çok daha yavaşladı ve film biraz uzadı gibi sanki. Bazı yerleri biraz gerçekdışı ve yapay geldi, özellikle de genç çiftin profesörle tanıştığı ve onun yardımını kabul ettikleri yerler. Bir de açıkçası filmin ismiyle kendisi arasında hiç bir bağ göremedim. Neden böyle bir isim konduğuna şaşırdım biraz.

Ama bütün bunların dışında her yönüyle ortalamanın üstünde bir Türk filmiydi. Aldığı ödüllerle göğsümüzü kabartması da cabası tabii. Yönetmenlerimizden bizi dünyada tanıtacak güzel filmler bekliyoruz. Dünya sinemasına, özellikle de hayranı olduğum İran sinemasına bakıp 'Bizim neyimiz eksik?' demekten kendimi alamıyorum.

3 comments:

  1. Ah ne tesaduf, ben de bu hafta Barnes&Noble'da dolasirken filmin kitabina denk geldim. Zulfu Livaneli'nin kitabi. Milliyetcilik duygularim kabardi Turk yazargorunce, hemen aliverip basladim okumaya, simdilik guzel gidiyor.

    Ben de film ile ilgili cok olumlu elestiriler duydum. Burada oldugumdan izleyemedim bir turlu. Sen nereden ediniyorsun Turk filmlerini.

    Bu arada Turk sinemasi demisken, gecen sene Takva'yi izlemistim. Cok begenmistim. Gormediysen listene ekle derim.

    Gorusmek uzere

    ReplyDelete
  2. Nur, kitabinin filmden daha farkli ve guzel oldugunu duydum, ama kitabi okumadigim icin bilmiyorum tabii. Bulursam ben de okuyacagim kitabini, fildem sonra merak ettim cok.

    Bu filmi ve henuz ielememis oldugum iki adet Zeki Demirkubuz filminin (Masumiyet, Kader) DVDlerini 2 ay kadar once Turkiye'den beni ziyarete gelen anne ve babacigim getirdi, cok sevindim :-) Onun disinda bir de uzerinden bir kac sene gecmisse bizim okulun kutuphanesi de cogu Turk filminin DVDsini satin aliyor, oradan bedava odunc alabiliyorum. Bu da tabii beni cok mutlu eden bir hizmet!
    (http://lib.uchicago.edu)

    Takva'yı da çok izlemek istedim, burada bulamadım. Ama listeme ekledim, umarım yakında bir yerlerden bulup izleyebilirim.

    Sevgiler,

    Moonie

    ReplyDelete
  3. Aaaa simdi baktim da Takva bizim universite kutuphanesinde varmis zaten! Hemen gidip alayim en yakin zamanda :-)

    ReplyDelete