Friday, March 27, 2009

Kitap mimi oyunu

Son zamanlardaki yeni keşiflerimden olan ve kaliteli blog'unu çok beğendiğim Sera beni mim'lemiş, ben de fırsat bu fırsat cevap yazayım dedim.

En sevdiğim / etkilendiğim kitap:

Şu yazımda Türk Edebiyatı'nda beni en çok etkileyen kitaplardan bahsetmiş ve alıntılar yapmıştım. O yüzden şimdi de yabancı bir yazardan bahsedeyim.



Böyle bir seçim yapmak inanılmaz zor ama beni en çok etkileyen bilim kurgu kitabını söyleyebilirim en azından. Sadece bir bilim-kurgu değil siyaset, felsefe, politika...vs gibi bir çok alanda bir şaheser olduğunu düşündüğüm Frank Herbert'ın Dune'u. Ortadoğu tarihi ve Arapça'yla çok yakından ilgilendiğim için benim için ayrı bir keyif olmuştu bu kitabı okumak. Kitabın o büyülü dünyasına girip Bedevi Araplarına benzeyen 'Fremen'lerle uzun süre haşır neşir olup o dünyadan çıkamadığımı bilirim. ayrıca hayatımın düsturu haline gelmiş 'korku duası'nın da geçtiği kitaptır Dune. Hemen tekrarlayalım, nedir korku duası:

I must not fear.
Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.


Yani:
Korkmamalıyım...
Korku akıl katilidir. Korku toptan yok oluşu getiren küçük ölümdür. Korkumla yüzleşeceğim. Üzerimden ve içimden geçmesine izin vereceğim. Ve geçip gittiği zaman geçtiği yolu görmek için içimdeki göze döneceğim. Korkunun gittiği yerde hiç bir şey olmayacak. Yalnızca ben kalacağım.


Frank Herbert


Sizi korkutan herhangi bir şeye, yeni bir duruma, bir sınava, ya da bir dişçi ziyaretine bile karşı okunabilecek küçük bir 'dua' bu aslında. İçinizden sürekli aynı dizeleri tekrarlamak çok iyi geliyor ve bir süreden sonra uyuşup artık kesinlikle korkmadığınızı anlıyorsunuz!

Kitap yazmak isteseydin ne yazmak isterdin?

Kitap yazmak istiyorum kesinlikle! Ve umarım bir gün yazacağım. Benim yazmak istediğim kitap, bir yaşamöyküsü kitabı olurdu. Tarihteki ilginç kişilerin yaşamlarını güzel bir anlatımla bize aktaran kitapların hayranıyım. Bu yüzden önce gidip o insanla uzun uzun konuşmak, birlikte karşılıklı kahve içip günlerce hayatı hakkında notlar almak ve sonra o notları yazıya dökmek isterdim. Tabii ki hayranı olduğum yazarlar, hayatlarını yazmak isteyeceğim ilk insanlar olurlardı. Mesela Yaşar Kemal, ya da İhsan Oktay Anar, ya da Paul Auster, ya da Toni Morrison.. Harika olurdu onların hayatlarını yazabilmek! Umarım bir gün...

Ölmeden önce okumayı istediğim kitaplar:

Bu liste doğal olarak yüzlerce kitaptan oluşuyor, ama en başta gelen on beş tanesini sayacak olursam:

1 - Don Kişot - Miguel Cervantes
2 - Atlas Silkindi - Ayn Rand
3 - Saatleri Ayarlama Enstitüsü - Ahmet Hamdi Tanpınar
4 - Moby Dick - Herman Melville
5 - Cinler - Fyodr Dostoyevski
6 - Anna Karenina - Leo Tolstoy
7 - İnce Memet - Yaşar Kemal
8 - Mrs Dalloway - Virginia Woolf
9 - Yaban - Yakup Kadri Karaosmanoğlu
10 - Yabancı - Albert Camus
11 - Otomatik Portakal - Anthony Burgess
12 - Yüzyıllık Yalnızlık - Gabriel Garcia Marquez
13 - Bir Kış gecesi eğer bir yolcu - Italo Calvino
14 - Şeytan ayetleri - Salman Rushdie
15 - Siddharta - Hermann Hesse


Bu liste uzar da uzar.. Okumak istediğim o kadar çok kitap var ki. Ve ben okuma-yazma üzerine kurulu bir meslek seçmiş olmama rağmen ve hayatımı bir kitap kurdu olarak geçirmeme rağmen hala ne kadar daha fazla okumam gerektiğini farkedip duruyorum her geçen gün.

Ben de Nurvenur'u, Arcoiris'i ve Haydins'i mimliyorum :-)

3 comments:

  1. Mimime hemen cevap yazman beni çok mutlu etti. Bu güzel konulu mimin sevdiğimiz bloglara yayılması da. Nur ve Arcoiris'in mimlerini de merakla bekliyorum. Haydins'in blogunu yeni keşfettim. İnceleyeceğim vaktim olunca.

    Frank Herbert yakın zamanda okunması gereken bir isim gibi duruyor yazdıklarından sonra. Ayrıca listendeki isimlerin çoğunu ben de okumadım. O konuda da hemfikiriz. Biyografi fikri de daha uygulanabilir bir fikir gibi geliyor. Hayata geçirmen dileğiyle. :)

    ReplyDelete
  2. E'cim, Atlas Shrugged super bir kitapti, olmeden oncekiler listesinde ust sirada yer almasina sevindim:) cok kalin gibi gozukuyor ama bir kere basladiginda birakamiyorsun, cok acayip!

    Bu arada bir oneri de White Tiger, bu sene burda Booker odulunu aldi, baya iyi bir kitap. Arada rahatsiz edici bir uslubu var ama yine de gerceklik payinin da cok oldugunu duydum.

    Bir de Jose Saramago'nun Blindness okumus muydun? o da baya iyiydi:)

    Gorusuruzzz:)

    ReplyDelete
  3. Merhaba Sera

    Evet, kitap okumaya bayildigim icin cok sevdim bu mimi ve hemen cevaplayayim dedim, beni de mimledigin icin sagolasin :)

    Burcuk,

    Atlas Shrugged'i gercekten cok merak ediyorum, evde de var zaten, sadece beni de kalinligi korkutmustu biraz :) Ama mutlaka okumak istiyorum ne yakin zamanda! (Su son sinavim da bir gecsin de)

    Kitap onerilerin icin cok sagol canim, White Tiger'i ya da Blindness'i okumadim, onlari da listeme ekliyorum hemen.

    Sevgiler

    Moonie

    ReplyDelete