Wednesday, October 21, 2009

Frida


Acısını, yani hem fiziksel hem de ruhsal acılarını sanata dökebilmiş olan bir kadının hikayesiymiş. Meksikalı ressam Frida Kahlo. Hızlı yaşamı, Diego Rivera ile yaşadığı fırtınalı aşk, resimleri ve hayatı arasındaki bağlar.. Filme hayran kaldım. Sinematografi enfes, gerçeklik ve düşler/resimler arasında geçişler enfes, Salma Hayek'in ve Alfred Molina'nın oyunculukları enfes.. Müzikler hele, müzikler zaten ayrı bir yazı konusu. En kısa zamanda bu filmin soundtrackini almak istiyorum.

Filmin başında Frida'nın 18 yaşındayken geçirdiği trafik kazasını ve bu kazanın bütün hayatını nasıl etkilediğini izliyoruz. Ben de 14 yaşındayken ağır bir trafik kazası geçirdiğim ve aynı Frida gibi bir süre arkası demirden yapılmış bir korse takmak zorunda kaldığım için, kendimi çok yakın hissettim ona. Bir kadın ki, hayattan sürekli silleler yemiş, dayanılmaz acılar çekmiş, ama bütün bu acılara rağmen hayata tırnaklarıyla tutunan, resimler yapan, tutkusundan, hayat gayesinden asla vazgeçmeyen... bu kadının azmi inanılmaz bir ilham verdi bana. Çok etkilendim.




Frida, çok acı çekmiş, mutsuzluklarının içinden, yeteneğinin de yardımıyla, 200 kadar resim çıkarmış. Ve böylece ölümsüzleşmiş. Bir yandan da şunu düşünüyorum: Bu acıları çekmeseydi, Frida, Frida Kahlo olabilir miydi? Acı ama gerçek. Mutsuzluk ve acı, yaratıcılığı besliyor. Ayrıca Frida'nın da filmde dediği, gibi, insanın acıya adapte olma hızı bile hayranlık verici: '
At the end of the day, we can endure much more than we think we can.' (Günün sonunda, dayanabileceğimizi düşündüğümüzden çok daha fazlasına bile katlanabiliriz)


4 comments:

  1. Elliot Goldenthal'ın müzikleri güzel gerçekten de.ayrıca Rauda Jamis'in (adını yanlış yazmış olabilirim) Frida biyografisini tavsiye ederim. hatta otobiyografi gibi kendi ağzından yazılmış. onu okuyunca daha çok etkilenmiştim ben. bi de içinde o hüzün dolu resimleri görünce...

    ReplyDelete
  2. Merhaba Sera,

    Cok tesekkurler kitap tavsiyen icin! Mutlaka en yakin zamanda okumaya calisacagim.

    Frida'nin resimleri huzun dolu gercekten de..

    sevgiler

    ReplyDelete
  3. Filmi izlediğimde ben de çok beğenmiştim. Anımsattığın için çok teşekkür ederim...

    ReplyDelete
  4. Merhaba Aysema

    Ne demek, boyle guzel bir filmi tanitmak boynumun borcu :)

    ReplyDelete