Monday, November 17, 2008

The Kite Runner


Afgan yazar Khaled Hosseini'nin aynı isimli romanından uyarlanmış bir film. 1970'lerin sonlarında doğru Kabul'de yaşayan iki Afgan çocuğun arkadaşlıklarını ve hayatlarını anlatıyor. Filmin ana teması ise uçurtma uçurmak. Uçurtmaların, gökyüzünün rengi, sinematografi bayağı güzeldi. Canım uçurtma uçurmak istedi filmi izlerken! Ancak oyunculuklar ve filmin kurgusu için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Filmin bazı yerlerinde mantık hataları ve saçma bulduğum bir çok şey oldu. Mesela ölen Müslüman bir adamın (başında imam Fatiha okurken) kocaman bir tabutla gömülmesi gibi. Bu tür hataları gözardı etmemeliydiler bence. Madem Müslüman bir kültürü anlatmaya çalışıyor film, bu kültürün her yönünü içselleştirmeliydi. Karakterlerle de çok yakın hissedemedim kendimi bazı yerlerde.

Afganistan'ın ve Kabul'un son 30-40 yıl içinde nasıl değiştiğini ve kültürel olarak nasıl çöktüğünü, Taliban'ın kara bir lanet gibi ülkenin başına nasıl yerleştiğini görmek istiyorsanız öneririm bu filmi. Ancak Afganistan'da çekilmiş gerçekten mükemmel bir film izlemek istiyorsanız size ünlü İranlı yönetmen Mohsen Makhmalbaf'ın Kandahar filmini tavsiye ederim.

3 comments:

  1. Kitabini okumak istiyordum ben de.

    ReplyDelete
  2. bugün bitirdim uçurtma avcısını. kitaptan sonra filmi izlemek artık bana doğru gelmiyor o kadar kötü örnekleri var ki...

    sevgiyle

    ReplyDelete
  3. Pratik Anne, ben de kitabini merak ettim filmi izleyince. Eminim (her zamanki gibi) kitabi cok cok daha guzeldir.

    Babise yemekler,

    Evet artik ben de cogu eserin once filmini izlemek, sonra kitabini okuma karari aldim tam bu yuzden :)

    ReplyDelete