Wednesday, July 8, 2009

Doğrunun sesiyiz!


Fotoğraf: .faramarz

İnternet, nasıl büyük bir devrim sürecini başlattı, farkında mısınız?

İnternet, Facebook, bloglar ve Twitter sayesinde, artık dünyanın ücra bir köşesinde parlayan bir kıvılcım, dünyanın çok uzak diğer bir köşesinde bir yangın başlatabiliyor.

Bilginin yayılma hızı ve gücü inanılmaz boyutlara ulaştı. Artık dünyanın her yeri, dünyanın internete bağlı her bireyi, birbirine kopmaz bağlarla bağlanmış durumda. Devasa bir iletişim ve haber ağının bir parçasıyız.


Artık insanlar, haberleri tek bir kaynaktan ya da devlet kontrolündeki medyadan değil, bir çok farklı yerden, hatta birbirlerinden alıyorlar. İnsanlar, haberleri artık kendi yazıyor. Blog'larda, twitter'da, dünyanın dört bir yanında. Tahran'da bir sokakta dövülen, hırpalanan protestocuların fotoğrafları 30 saniye sonra New York'ta ofisinde masasının başında oturan bir iş kadınının ekranında belirebiliyor.

Etki-tepki arasındaki süre çok kısalmış durumda. Bir haber, haber niteliğini kazandığı andan itibaren tepkiler, yorumlar ve cevaplar yağmaya başlıyor.

'Bana dokunmayan yılan bin yaşasın' devri artık kapandı. O yılan artık herkese dokunuyor, her gün ekranlarımızda dünyanın dört bir köşesinde yaşayan insanların acılarını, çaresizliklerini, çektiklerini izliyoruz. Kayıtsız kalmak zorlaşıyor, tepkiler artıyor.

Bence internetin ve blog yazarlarının görevi ve önemi çok büyük bu süreçte. Haberleri kendimiz yazdığımız için, bu devasa iletişim ağını güçlendiren ve büyüten de bizleriz. Tarihi biz yazıyoruz yani, bir bakıma.

Farkında mısınız bilmiyorum ama, baskıcı rejimlerin en çok korktuğu da bu zaten. Bundan dolayı bugün Çin'de Uygurların başına gelenler dışarıya sızmasın diye, hükümet Facebook ve Twitter'a girmeyi yasaklıyor. İran'da blogcuların ya da Twitter kullananların IP adresleri alınarak evleri basılıyor ve tutuklanıyorlar. Türkiye'de ise saçmasapan bir 'Youtube yasağı' hala devam ediyor.

Ama bu yasakçı ve baskıcı zihniyet, bence yüzyılımızda son demlerini yaşamakta. Otoriter ve baskıcı devletin son kaleleri de düşüyor. Halkın ve doğrunun sesi, bastırılamayacak kadar yükseldi. İletişim ve dayanışma ağı, geniş çapta devrimleri, özgürlük hareketlerini mümkün kılıyor.

İnternet ve bilgi devrimi henüz yeni başladı sayılır. Etkileri ise çok uzun yıllar boyunca dünyamızı değiştirmeye devam edecek.

No comments:

Post a Comment