Tuesday, May 19, 2009

Neden Türkçe öğreniyorsunuz?

Blog'umu takip edenler bilir belki, öğretmekten çok büyük keyif alıyorum. Öğrencilerime bir bilgiyi aktarabildiğimde gözlerinde beliren ışıltı, benim için çok büyük bir mutluluk sebebi. Burada kendi üniversitemde, Türkçe öğrenmek isteyen lisans ve lisansüstü Amerikalı öğrencilere ders veriyorum. Sınıfımda şimdi 10 öğrenci var. Sadece 8 aydır Türkçe öğreniyorlar, ama epeyi ilerleme kaydettiler. Bundan da gurur duyuyorum tabii ki!

Öğrenciler hem derste, hem de ödevlerinde inanılmaz komik ve şirin tavırlarıyla beni gülmekten kırıp geçiriyorlar. Ellerim ve pantolonum tebeşir tozu içinde kalsa da ben öğretmeyi çok ama çok seviyorum! Hele kendi anadilimi yabancılara öğretmek gerçekten büyük bir keyif benim için.

Bu arada öğrencilerim ya da 'Günaydın çocuklar!' filan diyip duruyorum onlara ama aslında lisansüstü olanlarının çoğunun yaşı benden daha büyük! Böyle de komik bir durum :)

Öğrencilerime 'Neden Türkçe öğreniyorsunuz?' sorusunu sordum ve cevabını yazıp bana ödev olarak vermelerini istedim. Çok komik ve şirin cevaplar geldi. Siz de okuyasınız diye buraya da koyayım dedim.

Kathryn adında bir öğrencim 'Türkçe öğrenmek ve konuşmak çok ilginç. Belki çünkü profesorlarım çok güzel.' yazmış. 'Öğretmenim çok iyi' demek istiyor herhalde, ben de bu cümleyi okuyunca mutluluktan uçtum!

(Resimleri üzerlerine tıklayıp büyütebilirsiniz)

En sondaki Michael'ın yazdıklarına dikkat! :)










6 comments:

  1. Sizi yürekten kutluyorum, başarılarınızın devamını diliyorum...

    ReplyDelete
  2. Türkçe öğretmek çok zor birşey bence cesaretine hayran kaldım. Mektupları okudum ve çok güldüm,kesinlikle eğlenceli ama zor bir işe kalkmışsın. Allah muvaffak etsin:)
    Affetmem gereken biri var hayatımda ama çok ilginçtir ki asıl muhatabım beni affetmiyor. Biraz karışık bir durum ama kendisi çok yakınım olduğu için bu durumun üstüne gitmek istiyorum.
    Annelik harika bir duygu gercekten ve anne olduktan sonra sürekli dua etmeye başladım Allahım lütfen beni annesiz bırakma diye:) Hayatta yapayalnızız, birtek annemiz var bizi herşeyimizle kabul edip hoşgören.Allah annesi hayatta olmayanlara da sabır versin.

    ReplyDelete
  3. Merhaba Aysema,

    Cok tesekkur ederim guzel dilekleriniz icin.

    Merhaba Isil,

    Turkce ogretmek zor olmasina zor tabii ama keyifli de :) Zaten bana bu isi sevdiren de keyfi.

    Affetmek insani cok rahatlatan bir sey. Umarim en yakin zamanda cozulur sorunun.

    Sevgilerle


    Moonie

    ReplyDelete
  4. Cok sekerler ya. Yalniz Michal hafif asiliyor gibi, dikkat:) Kisa yazmasina ragmen hic hata yapmamis. 'muhabbet edebilmek' kelime grubunu bile ogrenmis, bravo.

    Bir de bizim burada da Turkce ogrenmek isteyen birkac kisi var. Sondan eklemeli dilimiz onlara cok zor geliyor. Yuklem zamanlarinin sona eklemesi de zorlu. Gecisli, gecissiz yuklem de zor. Mesela 'Izmir seviyorum' dedi arkadas o gun. 'Izmir'i seviyorum' olacak dedim. Sevme'nin gecisli oldugunu soyledim. Ama 'baliki seviyorum' deyince, o da bir tuhaf geldi kulagima. k, yumusak g oluyor dedim, 'balik seviyorum veya balik severim' daha iyi olur dedim. Bu da ilk duzeltmemle 'sevme'nin gecisli oldugu' iddiamla celisti.

    Sonra ben Turkce'yi ogretemem diye vazgectim. Sana bol sabirlar.

    ReplyDelete
  5. Çok tatlılar en düzenli yazanda michael olmuş hatasız. :) Türkçe gerçekten zor bir dil ben 14 yaşımda geldim bu ülkeye ve geldiğim zaman belli başlı şeyler biliyordum ama yinede çok zorlandım okulda beni bir yıl geri aldılar derslerde birşey anlamazdım evde Türkçe konuşulmazdı annem sırp olduğu için ya almanca ya sırpça babamda hep yurt dışında olduğu için bu dil konusunda ilgilenemedi bizimle haliyle :) o değilde..
    Bu çabanı çok taktir ettim ne güzel dil öğretiyorsun ki zordur bir dil öğretmek sana bol sabırlar dilerim..
    Çok hoşuma gitti (:

    ReplyDelete
  6. Aah bunlar muazzam!

    Türkçe öğrenmeye girişmeleri hem çok keyifli hem de çok komik :)

    Gerçekten çok saygı duydum, bu okuduklarım yüzünden Japonca öğrenme aşkım sanki küllerinden doğdu.

    ReplyDelete