Friday, November 24, 2006

Şükran günü, dostlar, eğlence




Amerika'da toplam 4 günlük Şükran Günü (Thanksgiving) tatili dün başladı. Genelde Ameirkalılar bugünde ailelerini ziyaret edip, bütün günü evde geçirerek çok büyük bir akşam yemeği yiyorlar. Doğal olarak bu yemeğin ana öğesi hindi (bu yüzden bazen bu güne 'hindi günü' ya da 'Turkey Day' de deniyor) , ve yanında genelde Amerikanın güneyinde yenilen ve 'soul food' da denilen özel yiyeceklerden yeniliyor. Bunlar genelde patates püresi, cranberry (Türkçesi yabanmersini sanırım) sosu, haşlanmış mısır, ızgara sebze. ve yemeğin sonunda balkabağı tatlısı (genelde turta şeklinde)...vesaire gibi yemekler.

Şükran Günü'nün en önemli özelliği yemek yemek sanırım! Amerikalılar bugünde neredeyse bir aya yetecek kadar çok yemek yiyorlar. Zaten insanlar aileleriyle çok az birarada yemek yedikleri için bu onlar için özel ayrılmış bir 'aile vakti' gibi oluyor. Mesela ben Türkiyedeyken ailece sofranın başına oturup yemek yemek çok günlük, normal bir olaydı bizim için. Ama burada sadece kutlamalar ve tatillerde biraraya geliyor insanlar ve bu da yılda sadece bir kaç kez olduğundan, her biraraya gelişleri abartılı kutlamalarla süslemeye çalışıyorlar. Sanırım kültürlerarası farklar dedikleri bunlar olsa gerek..

Biz de dün Türk-Amerikan karışımı bir Şükran günü kutladık. Grubumuz Türktü ama yemekte hindi ve cranberry sosu da yedik mesela, buranın adetlerine uygun olsun diye. Bir de ben bugünün önemini 'Şükran' göstermek olarak algıladığımdan tabii ki yemekten önce bize verilen nimetler, sağlığımız ve birarada olduğumuz için şükrettik. Biliyorum bu bir yemek blogu değil ama o kadar çok yedik ki ve yemeklerimizde o kadar değişik mutfaklardan örnekler vardı ki, ben de bir 'yemek fotoromanı' hazırladım blog'um için:)


Yemeğimiz önce cips, guacamole ve salsa soslarıyla başladı.. (Meksika kökenli:)









Türk mutfağını temsil edenler tarhana çorbası, fasulye yemeği, köfte ve pilavdı. (hepsi de çok güzeldi bu arada:)

















Ve tabii ki Amerikan 'Şükran günü' geleneğinin temsilcisi ve günün başrol oyuncusu devasa hindi.. (sadece üçte birini yiyebildik) Ve yanındaki kapta 'cranberry sosu'













Hindinin kesilip biçilip sofraya geldikten sonraki hali:) Yanındakiler de kızarmış Brüksel lahanaları..Herşey çok lezzetliydi.












Bütün bunları yedikten sonra bir de üzerine taze ekmek, en sevdiğim Fransız peyniri olan Brie ve incir reçeli yedik! (sanırım bu da Fransız mutfağını simgeliyor) Yanında Türk çayı ve İngiliz çaylarının karışımından oluşturduğum bir çay içtik:)










Brie peynirinin açıldıktan sonraki hali, reçelle.. Sanırım bundan sınırsız miktarlarda yiyebilirim kendimi tutmasam:P















Meyveler ve çay...










Ve en son olarak, herşeyi yedikten ve yerimizden kalkamayacak duruma geldikten iki saat kadar sonra geceyi elmalı turta ve pecan pie denilen (cevize benzeyen bir tür meyve, resimde soldaki) turtadan dilimler ve üzerlerine konan vanilyalı dondurmayla bitirdik.. Sanırım daha bir ay hiç bir şey yemesem de yaşayabilirim:)


Bu yemeklerin arasında tabii ki güzel sohbetler, kahkahalar, şarkılar, türküler de vardı.. Elektro gitar ve bağlamadan oluşan bir orkestra eşliğinde türküler söyledik bağıra çağıra, sonra Zeki Müren bile dinledik:) Bu stresli ders haftasının ortasında çok dinlendirici oldu benim için Şükran günü.

İnsanın ailesinden çok uzakta, başka bir kıtada arkadaşlarının yanında kendisini ailesiyle bilikteymiş gibi hissetmesi, yani arkadaşlarının ona ailesi kadar yakın olabilmesi, sanırım eşi benzeri bulunamaz bir şey. Varolan en güzel hislerden biri bu sanırım. Dostlarımı seviyorum ve böyle bir günü hep birlikte yaşayabildiğimiz için çok mutluyum, çünkü haftanın geri kalanında ve önümüdeki iki hafta boyunca bu depoladığım enerjiye çok ihtiyacım olacak..

8 comments:

  1. First and foremost, afiyet olsun efendim. Hepi thanksgiving!!

    Ikincisi cranberry'nin turckesi kizilcik. Yaban mersini blaeberry ya da hurtleberry demekmis. Bugun de yeni birsey ogrendim. Onun disinda raspberry, blueberry, blackberry, boysenberry (G'lerde bunun recelinden var), tabii ki strawberry, loganberry ve gooseberry (bektasi uzumuymus) var. Frenk uzumu currant oluyor. Ama o da bir berry cesidi. Gorgudun gibi berryler uzerine bir doktora yapabilirsin.

    Ucuncusu, o masalar I-house'daki masalara cok benziyor. Dogru mu tahmin ediyorum acaba? Gerci orda kimse yok bu sene ama..

    ReplyDelete
  2. Tesekkurler canim:) Ben bilmiyodum cranberrynin turkcesinin o oldugunu, zaten butun bu berryler kafami karistirmisti bayagi:P Sagol bilgiler icin! Ne berrysi olursa olsun hepsini cok seviyorum valla:)

    Yok I-house masasi degil bu masa, evet bu sene oraya neredeyse hic gitmiyoruz, artik potluck olmuyor pek..Zaten sensiz tadi olur mu potlucklarin? :)

    ReplyDelete
  3. The food looks AMAZING! Great pics! Thanks for sharing them. Where were you for Thanksgiving?

    ReplyDelete
  4. Hi Duane, thank you! I was at the house of a friend of mine who's Turkish in downtown and we had a Turkish-American Thanksgiving dinner, with both types of food:) I ate so much! (as you can tell from the photos I guess:)

    ReplyDelete
  5. Yahu nasil yediniz bu kadar seyi:))) mide fesati gecirdiniz herhalde sonrasinda:)))

    afiyet bal seker olsunnn:) cok guzel gozukuyorlar:) biz de gecen sene 2 kere kutlamistik (biri da canadian.di) bu sene hic kutlayamadik :/ seneye artik:)

    bol sans canim!

    ReplyDelete
  6. Sagol canim:) Evet hafiften midemizde isyanlar olmadi degil tabi bu kadar yedikten sonra:P Ama final haftasindan once olur di mi boyle seyler:D

    Sana da bol sanslar,

    Moonie

    ReplyDelete
  7. bakkalda avokado mu vardı da biz guacamole yapmadık ?

    şaka maka, senden kilometrelerce uzakta mütevazi bir thanksgiving de bir organize ettik (memleketten ayrı düşmüş bir amerikalı dost için) ve şaka maka, avokado alıp guacamole hazırladık - sonra da bizim pançoları içine banıp banıp yedik şekerim:)
    şimdi bunu görünce aklıma geldi, yazayım dedim.
    ve şekerim şekerim. aile süper bir şey ama arkadaşlar da dünyayı kocaman yapıyorlar.
    dostça kal!

    ReplyDelete
  8. Super yapmissiniz, guacamole cok guzel bir sey degil mi:) Evet kesinlikle, arkadaslarimi cok seviyorum!

    Optum Calicim,

    Moonie

    ReplyDelete