Sunday, January 21, 2007

İnternet okyanusunda bir damla olmak



Televizyon izlemeyen ve Amerika'da gazete de pek okumayan bir insan olarak başlıca haber alma kaynağım tabii ki internet. Ancak internet gerekli ve gereksiz bilgilerle doldurulmuş öylesine engin bir deniz ki, istediğimiz bilgiye ulaşmak ve gerçekten haber niteliği taşıyan bilgiyi bulmak gittikçe zor hale geliyor. Ben de her gün kullandığım ve en çok sevdiğim haber sitelerini ve RSS araçlarını paylaşmak istedim. İnsanların bilgiye ulaşmalarında bir yararım olursa ne mutlu bana!

Zamanımız sahip olduğumuz en değerli şeylerden biri ve onu nasıl kullandığımız çok önemli. Bu artık yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen internet'te gezinmek konusunda da çok geçerli. Eğer nereye bakılacağını tam olarak bilmiyorsanız aradığınız bir bilgiye ulaşana kadar o konuyla alakasız onlarca sayfada bazen saatleri bulan bir zaman kaybı işten bile değil. Bu yüzden internette gezerken ve habere ulaşmaya çalışırken de dikkatli olup doğru yerlere bakmak ve doğru araçları kullanmak gerekiyor.

Bence bir haber sitesinde olması gereken en önemli özellik, sade ve minimalist olması. Gereksiz detaylar, büyük reklamlar, resimler, videolar, java appletları ve daha bir çok kullanmayı zorlaştırıcı özellikle tıkabasa doldurulmuş sitelerden mümkün olduğunca kaçınmaya çalışıyorum. Tabii yayınlanan haberlerin gerçekten 'haber' niteliği taşıyor olması da çok önemli. Türkiye'de son günlerde işlenmiş menfur bir cinayetle ilgili son haberlere ulaşmaya çalışırken karşınıza Paris Hilton'ın son katıldığı davette giydiği kıyafetin ayrıntılı fotoğraflarını çıkaran bir 'haber sitesi' sizi çileden çıkarabilir! Bu yüzden internet denen devasa okyanustan istediğimiz bir kaç değerli damlayı çıkarabilmek için genelde yardma ihtiyacımız oluyor.

Her gün takip ettiğim ve haber kaynağı olarak gördüğüm bir kaç site var. Türkiye'deki haberler ve gündem için genelde NTVMSNBC'nin sayfasını kullanıyorum. (http://www.ntvmsnbc.com) Buranın başlıca avantajları:haberlerin ana hatlarıyla bir bakışta gözüme çarpması ve gözü fazla yormaması, reklam ve 'asparagas' haberlerin diğer sitelere oranlar çok daha az görülmesi ve site tasarımının başarılı olması (yandaki çubuğu aşağıya iindirmeye çok gerek kalmadan en önemli haberlerin görülebilmesi)

Dünya genelindeki haberlere gelince yine nispeten tarafsız bulduğum ve haberlerinin niteliğine güvendiğim BBC News'un sitesinin düşük grafikli versiyonunu kullanıyorum. (http://news.bbc.co.uk/text_only.stm) Bu versiyonu kullanmamın ana sebebi sadeliği ve sayfa açıldığında bir çok gereksiz resim ve tabloyla gözlerim yorulmadan bir çok manşet haberine kendi kategorilerinde göz atabilmek. Daha fazla okumak istersem üzerlerine tıklıyor ve ana makaleye ulaşıyorum.

Amerika haberleri ve dış politika yorumları içinse Amerika'nın en iyi gazetesi olduğunu düşündüğüm New York Times'ın sayfasına bakıyorum. (http://www.nytimes.com/) Burada yine kategorilere ayrılmış haberlere ulaşmak diğer web sitelerine göre daha kolay.

Genelde bu üç site bana dünya, Türkiye ve Amerika gündemleriyle ilgili bilmem gereken haberlerin tümünü ulaştırıyor. Böylece siteden siteye atlamadan, ne aradığımı bilerek ve zaman kaybetmeden 'haber'e ulaşabiliyorum.

Son zamanlarda keşfettiğim ve gerçekten de çok zaman kazandıran bir diğer buluş da internette çok sayıda blog veya haber sitesini aynı anda takip edenlerin çok seveceğini düşündüğüm Google Reader. (http://reader.google.com) Her gün baktığınız ve yeni bir şeyler var mı diye kontrol ettiğiniz RSS feed veren bir çok blog ve haber sitesi varsa Google Reader tam size göre. Baktığınız tüm sitelere 'subscribe' olduğunuzda artık yapmanız gereken tek şey her gün sadece bu sayfayı kontrol etmek. Google Reader size hangi sitelere yeni eklemeler yapıldığını ve kaç tane yeni haber ya da yazı girilmiş olduğunu gösteriyor. Bunu sizin bilgiye ulaşmak için uğraşmanız değil de, bilginin sizin ayağınıza kadar gelmesi şeklinde özetleyebiliriz. Google Reader'a blog ya da haber sitesi ekleyebilirsiniz, mesela ben Radikal'in sitesini (http://www.radikal.com.tr/) ekledim ve başlıkları manşet şeklinde birer satır özetleriyle birlikte kısaca görebiliyorum. Gerçekten çok zaman kazandırıyor.

Her gün binlerce blog ve web sayfasının açıldığı, milyonlarca fotoğraf ve videonun eklendiği bir okyanus olan internette gezerken kaybolmamak ve zaman kaybetmemek için, ilgilenmediğimiz asparagas niteliğindeki yanlış ve saptırılmış haberlerden kendimizi korumak için umarım verdiğim bu ipuçları işinize yarar! İnternette iyi gezinmeler:)

No comments:

Post a Comment