Wednesday, January 3, 2007

Bir akarsu olmak, ve yine yolculuk





Bu satırları yerden onbinlerce metre yüksekte, Atlantik okyanusunu geçerken yazıyorum. Dışarıda pamuk gibi beyaz bulutlardan oluşan ve adeta sonsuza uzayan bir tarla var çivit mavisi gökyüzünün altında. Uçağımız okyanusu geçmenin ve uzun yolculuğun verdiği yorgunlukla uyuklayan, bitkince kitap okuyan ya da film izleyen insanlarla dolu.

Yine yollara düştüm, yine hareket halindeyim.. Son 3 hafta içinde 3 kere gidip geldiğim Atatürk Havalimanı’ndan uçtum tekrar bu sabah saat 8de. Hareket halinde olmak güzel ama yorucu.. 2006 senesi içinde daha önceden hiç görmediğim 4 ülkeyi görme fırsatım oldu: Danimarka, İsveç, Norveç ve Mısır. Hepsi de birbirinden farklı bu ülkeleri gezerken yeni yerler görmeyi, yeni insanlarla tanışmayı, yeni diller öğrenmeyi ne kadar çok sevdiğimi bir kez daha farkettim. Umarım 2007de de böyle daha önceden görmemiş olduğum bir çok yer gezebilir, bilgimi ve kültürümü arttırabilirim. Ne güzel söylemiş Mevlana:

Her gün bir yerden göçmek
Ne iyi

Her gün bir yere
Konmak ne güzel
Bulanmadan, donmadan
Akmak ne hoş

Dünle beraber
Gitti cancağızım

Ne kadar söz varsa
Düne ait
Şimdi yeni şeyler
Söylemek lazım



Havaalanlarıyla bir sevgi-nefret ilişkim olduğunu söylemiş miydim? Hep beni ya sevdiklerimle kavuşturuyor, ya da onlardan ayırıyorlar çünkü. Değişik millet ve kültürlerden gelen nice insanın biraraya geldiği bir yer olduğu için çok ilginç aslında havaalanları. Bir çok değişik sahneye tanık olabiliyor bulunduğum yerler buralarda. Oturup yazacak olsam, bir çok hikaye çıkar.

Dünyanın bir yanındaki ‘ev’inden çıkıp, diğer yanındaki ‘ev’ine gitmek ilginç bir duygu.. Nereye ait olduğunu bilememe değil benimkisi, daha çok bir süreklilik ve akışkanlık hali. Değişik yer ve koşullara uyum sağlama yeteneğimin çok gelişmiş olması.. Gidip gelmek.. Ayrılıp dönmek.. Yollar ve yaşamlar.. Uçaklar, otobüsler ve trenler.. Araç ne olursa olsun, amacın hep aynı olması: Hareket.

Hareket, yani bulunduğumuz yerde çürümemizi engelleyen, bizi yaşama bağlayan devinim. Bir yerden bir yere yuvarlanan taşlar gibi, yosun tutmamamızı sağlayan hareket, yolculuk, seyahat.. Güzel şey, her gün bir yerden başka bir yere akmak.. Bir akarsu olup, hiç kirlenmeden, durmadan, bulanmadan akmak..

2 comments:

  1. Anonymous5:30 PM

    okyanusun üzerinde gece yolculuğu...
    çok tuhaftı benim içinde. paylaşayım. herkese uyuyordu uçakta. bir ara pencereden dışarı baktığımda tamda okyanusun üzerindeydik. geceydi. biz bir noktaydık
    biz bir hiçtik. işte o gün ne kadar küçük olduğumu anladım.

    ReplyDelete
  2. çok doğru, bu aklıma şü güzel dizeyi getirdi:
    'Ol mahiler ki derya içredir deryayı bilmezler...'

    ReplyDelete